Tunnista koirasi turkkityyppi, ja hoida sitä näillä vinkeillä

Tunnista koirasi turkkityyppi, ja hoida sitä näillä vinkeillä - Muotitassu

Tervetuloa oppimaan lisää koirasi turkinhoitoon liittyvistä seikoista! Tässä blogitekstissä tarkastelemme erilaisia turkkityyppejä ja kerromme, kuinka ne eroavat toisistaan. Annamme sinulle vinkit eri turkkityyppien hoitoon. Lukemalla tämän artikkelin opit ymmärtämään karvaista ystävääsi ja voit hoitaa häntä paremmin. Lähdetäänkö tutkimusmatkalle turkinhoitoon?

Mikä tekee koiran turkista ainutlaatuisen?

Jokaisen koiran turkki on ainutlaatuinen, aivan kuten persoonakin. Eri koirarodut eroavat toisistaan monella tavalla, joista yksi on niiden turkki. Turkki ei ole ainoastaan koiran ulkoasu, vaan tarjoaa myös suojaa säältä ja monilta ulkoisilta tekijöiltä. 

Rodusta riippuen, koiran turkilla voi olla erilaiset ominaisuudet - se voi olla lyhyt tai pitkä, pehmeä tai karkea, kihara tai sileä. Turkki voi vaihdella väriltään ja paksuudeltaankin. Se, millainen turkki koiralla on, vaikuttaa siihen, kuinka paljon aikaa turkin hoito vaatii - toiset turkit ovat huomattavasti vaativampia hoitaa kuin toiset. 

Eri koirarotujen turkkien ominaisuudet korostuvat myös vuodenajasta riippuen. Esimerkiksi monilla pohjoisilla roduilla on talvella erittäin paksu aluskarva suojana kylmältä, mutta kesällä turkki ohenee ja sen hoito voi olla erilaista tämän johdosta. 

Koiranrodun lisäksi, myös yksilölliset geneettiset tekijät voivat vaikuttaa turkin laatuun. Siksi kahden saman rodun koiran turkki ei ole välttämättä ihan samanlainen. 

On myös tärkeää ymmärtää, että koiran turkki on yksi sen hyvinvoinnin mittareista. Hyvin hoidettu ja terve turkki heijastaa koiran yleistä terveyttä, ja hyvinvoivan koiran turkki on kiiltävä, joustava ja putoukseton. 

Kaksi koiraa valmiina pesulle

Tärkeimmät turkkityypit eri koiraroduilla

Eri koiraroduilla on erityyppisiä turkkeja, minkä vuoksi turkinhoito vaihtelee huomattavasti rodusta riippuen. Joillakin roduilla turkki on pitkä ja aaltoileva, kun taas toisilla se on lyhyt ja kihara. Koiran turkin hoitoon vaikuttaa myös sen turkin ja ihotyyppi. Alla käymme läpi muutamia yleisimpiä turkkityyppejä ja niiden hoitoa. 

Karkea karva 

Karkeakarvaisia koiria, kuten schnauzereita ja airedaleterrierejä, leimaa läpi vuoden kasvava karhea turkki. Näiden koirien karvatupet ovat erityisen vahvat ja tuottavat voimakkaita, pystyssä seisovia karvoja. Karkeakarvaisen koiran hoitoon kuuluu säännöllinen harjaus ja trimmaus. 

Pehmeä karva 

Pehmeäkarvaisilla koirilla, kuten bichon friséellä ja malteserilla, on silkkinen, pehmeä turkki. Turkki vaatii runsaasti hoitoa, mukaan lukien päivittäinen harjaus ja säännöllinen kylpy, jotta turkki pysyy sileänä ja vapautuneena takuista. 

Kaksikerroksinen turkki 

Kaksikerroksisen turkin omaavilla roduilla, kuten sheltieillä ja saksanpaimenkoirilla, on pohjavilla ja päällysvilla. Päällysvilla on karkeaa ja suojaa koiraa auringon säteiltä, kun taas pohjavilla on pehmeää ja pitää koiran lämpimänä. Nämä koirat vaativat säännöllistä harjausta, erityisesti karvanlähdön aikana, ettei turkki takkuunnu. 

Pitkä ja suora karva 

Joillakin roduilla, kuten shih tzuilla ja yorkshirenterriereillä, on pitkiä, suoria karvoja. Turkki voi ylettyä maahan asti ja vaatii siten huomattavaa hoitoa. Pitkäkarvaisen koiran turkinhoitoon kuuluvat päivittäinen harjaus sekä säännöllinen pesu ja trimmaus.

Koiran turkista huolehtiminen on tärkeä osa lemmikin yleistä hyvinvointia. Säännöllinen harjaus ja turkin kunnon tarkistus voivat auttaa havaitsemaan mahdollisia ihosairauksia tai loistartuntoja ajoissa. 

Muista, että jokainen koira on yksilö, ja siksi jokaisen koiran turkinhoitoon liittyvät tarpeet voivat olla erilaisia, jopa saman rodun sisällä. Huomioi tämä valitessasi hoitotuotteita ja suunnitellessasi koirasi turkinhoitorutiinia.

 

Esimerkkejä koiraroduista ja turkkityypeistä

   

Turkkityyppi Rodut
Pitkäturkkiset rodut Shih Tzu, Bearded Collie, Afghaninvinttikoira, Yorkshirenterrieri, Maltankoira, Bichon Frise, Pekingeesi, Shetlanninlammaskoira, Havannankoira, Silkkiterrieri
Kiharakarvaiset rodut Bolognese, Lagotto Romagnolo, Kiharakarvainen noutaja, Irlanninvesispanieli, Portugalinvesikoira, Espanjankoiramäyräkoira Ratonero, Rauhakarvainen kääpiömäyräkoira, Kääpiövillakoira, Amerikankarvatonterrieri, Water Spaniel
Pehmeäkarvaiset rodut Bostoninterrieri, Kaarlekinginspanieli, Cavalier King Charles Spaniel, Ranskanbulldoggi, Havannankoira, Mopsi, Papillon, Pekingeesi, Shih Tzu
Lyhytkarvaiset rodut Chihuahua, Dalmatian, Dobermann, Englanninbulldoggi, Labradorinnoutaja, Beagle, Bokseri, Rottweiler, Staffordshirenbullterrieri, Saksanpaimenkoira, Shiba Inu
Harvinaiset turkkityypit Bedlingtoninterrieri, Kiinanharjakoira, Komondor, Löwchen, Meksikonkarvatonkoira, Neuvostoeläintieteilijä, Otterhound, Perunkarvatonkoira, Pulikoiran harjakorvat, Xoloitzcuintli

 

Pitkäturkkisten koirarotujen hoitovinkit

Hoitaessasi pitkäturkkisen koiran turkkia, muista että turkin hoitaminen on paljon muutakin kuin pelkkä harjaus. Omistajana on tärkeää ymmärtää, että turkkityyppi vaatii usein säännöllistä hoitoa ja erityistä huomiota. Jotta saat paras mahdollisen lopputuloksen, noudata seuraavia ohjeita: 

 1. Säännöllinen harjaus: Harjaa koirasi turkki päivittäin tai joka toinen päivä  pitääksesi sen takuttomana ja kauniina. Pitkien karvojen harjaaminen auttaa myös poistamaan pölyn ja pienet roskat, jotka saattavat tarttua koiran turkkiin.
 2. Kylvetys: Kylvetä koira säännöllisesti, mutta ei liian usein, sillä se voi kuivattaa turkin ja ihon. Varmista että shampoot ja hoitoaineet sopivat suunniteltu pitkäkarvaisille roduille.
 3. Terveellinen ravinto: Ravinto vaikuttaa merkittävästi koiran turkin kuntoon. Varmista, että koira saa tasapainoisen ravinnon, joka sisältää riittävästi proteiinia, rasvaa ja muita ravintoaineita jotta turkki pysyy hohtavana ja terveenä.
 4. Käynti trimmaajalla: Joillekin pitkäkarvaisille roduille on suositeltavaa viedä säännöllisesti koiran trimmaajalle. Ammattitaitoinen trimmaaja osaa käsitellä turkkia oikein ja tietää, miten ylläpitää sen hyvää kuntoa.

Kiharakarvaisten rotujen hoitovinkit

Kiharakarvaiset koirarodut, kuten villakoirat ja portugalinvesikoirat, tarvitsevat säännöllistä hoitoa pitääkseen turkkinsa hyvässä kunnossa. Tämä näyttävä turkki voi olla hieman vaativampi hoitaa, mutta seuraavilla vinkeillä pääset alkuun. 

Kiharakarvainen koira nauttii pesusta

 1. Säännöllinen harjaus: Harjaa kiharakarvainen koirasi päivittäin tai ainakin muutaman kerran viikossa välttääksesi takkujen ja solmujen muodostumista. Käytä tähän hankkimasi kiharakarvaisille koiraroduille sopivaa harjaa.
 2. Turkin leikkaus: Kiharakarvaiset koirat saattavat joutua käymään parturissa useammin kuin muut rodut. Tämä estää karvan kasvamasta liian pitkäksi ja aiheuttamasta eläimelle vaivaa.
 3. Oikeat hoitotuotteet : Käytä aina laadukkaita myrkyttömiä shampoita ja hoitoaineita kuten nocat studio tuotteet. Nämä tuotteet tarjoavat oikean määrän kosteutta ja tarvittavia ravinteita ylläpitämään terveellistä ja kiiltävää turkkia. 
 4. Huomioi lämpötila ulkona: Kiharakarvaiset koirat reagoivat usein voimakkaasti äärimmäisiin lämpötiloihin, joten pue vaatetta kovilla pakkasilla tai vältä suoraa auringonvaloa kuumina kesäpäivinä.

 

Pehmeäkarvaisten rotujen hoitovinkit

Tässä osiossa kerromme kuinka hoitaa pehmeäkarvaisen koirasi turkkia ottaen huomioon sen ainutlaatuiset ominaisuudet. 

Pehmeä turkki tuntuu silkkiseltä ja se on usein ohutta. Tämän takia tämäntyyppinen turkki voi helposti takkuuntua ja se kaipaa runsaasti huolenpitoa. 

 1. Harjaus: Harjaa koirasi turkki päivittäin kevyesti pitkäpiikkisellä harjalla. Pehmeä turkki takkuuntuu helposti, joten muista olla hellävarainen ettei turkki vahingoitu.
 2. Pesu: Pehmeäkarvainen koira tulisi pestä erityisellä shampoolla, joka on suunniteltu pehmeille turkeille. Tämä auttaa säilyttämään turkin luonnollisen pehmeyden ja kiillon.
 3. Trimmaus: Nämä rodut yleensä vaativat säännöllistä trimmausta, jotta turkki pysyy terveenä ja hyvinvoivana. Helppo tapa ylläpitää turkin kuntoa on käydä koiran kanssa säännöllisesti koirantrimmaajalla.
 4. Ravitsemus: Korkealaatuinen, ravintorikas ruoka auttaa pitämään koiran turkin kiiltävänä ja hyväkuntoisena.

Koska pehmeäkarvaiset koirat voivat olla herkkiä iho-ongelmille, on tärkeää seurata turkin ja ihon kuntoa säännöllisesti. Mikäli havaitset ongelmia kuten punoitusta, hilseilyä tai kutinaa, paras ratkaisu on ottaa yhteys eläinlääkäriin saadaksesi asianmukaista hoitoa ja neuvoja. 

 

Harvinaisten turkkityyppien hoitovinkit

Jotkut koirarodut ovat erityisen harvinaisia ​​niiden ainutlaatuisten turkkityyppien vuoksi. Nämä turkit voivat vaatia erityistä huomiota hoitoon ja kunnossapitoon. Tässä osiossa tarkastellaan joitakin näistä harvinaisista turkkityypeistä ja antaa suosituksia niiden hoitoon. 

Vähäkarvainen tai kalju: Esimerkiksi kiinalainen karvapeitekoira tai meksikolainen Palvelija on rannikkoturkis tai ei lainkaan. Tämä pinta vaatii säännöllistä ihonhoitoa. Kaljujen alueiden tulisi olla aurinkosuojattu ihmisten tavoin. 

Kliininen: Jotkut rodut, kuten Shar-Pei, ovat erityisen ryppyisiä. Nämä laskoset voivat olla haasteellisia hoidon kannalta, koska lika ja bakteerit voivat kerääntyä ihoon. Tasainen ja varovainen hieronta harjalla tai kostealla kankaalla kannattaa tämän tyyppisessä turkissa. 

Toisaalta, koirien kuten irlanninvesispanielien, vilkkautta ja infinitiivinen turkki, joka tarvitsee säännöllistä leikkausta. Tämän tyyppistä turkkia on vaikea hoitaa, ja ammatillinen apu saattaa olla tarpeellista, varsinkin jos koirasi osallistuu näyttelyihin. 

Säännöllinen hoito on välttämätöntä kaikille koiralle, mutta se on vieläkin tärkeämpää harvinaisilla turkkityypeillä. He voivat luoda erityisiä haasteita, erityisesti silloin, kun he voivat olla alttiimpia ihonärsytykselle tai infektioille. Sijoita laadukkaisiin, myrkyttömiin hoitotuotteisiin ja ole varovainen havaitsemaan muutoksia koiran ihossa tai turkissa, jotta voit tarttua mahdollisiin ongelmiin heti kun ne ilmenevät.

Oikeat hoitotuotteet koiran turkille

Koiran turkinhoitotuotteita valittaessa on tärkeää huomioida muutamia seikkoja. Se, mikä toimii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Toiseksi, koirarotu vaikuttaa suuresti tarvittaviin tuotteisiin ja työkaluihin. Kolmanneksi, on tärkeää valita myrkyttömiä tuotteita, jotka ovat turvallisia sekä lemmikillesi että ympäristölle. 

Tässä perusohjeita oikeiden hoitotuotteiden valintaan: 

 1. Valitse shamppoo. Kaikki koirashampoot eivät ole luotuja samanlaisiksi. Osa on suunniteltu erityisesti tietyille turkityypeille, osa taas kaikenlaisille turkeille. Tärkeää on valita laadukas shamppoo. Jos koirallasi on esimerkiksi kuiva iho, hän saattaa hyötyä kosteuttavasta shampoosta. Parabeenittomat ja sulfaatittomat shampoot ovat yleisesti ottaen lempeämpiä koiran iholle. 
 2. Muista hoitoaine ja/tai hoitosuihke. Hoitoaine ja hoitosuihke auttaa pitämään koiran turkin hyvässä kunnossa. Se auttaa selvittämään takut ja tekee turkista kiiltävän. Hoitoainetta laitetaan heti pesun jälkeen märkään turkkiin, mutta erillistä hoitosuihketta voidaan käyttää pesujen välissä. Valitse laadukas tuote jota ammattilaisetkin arvostavat. Siihen on syynsä.
 3. Käytä oikeaa harjaa tai kampaa. On olemassa useita erityyppisiä harjoja ja kampoja, jotka on suunniteltu erilaisten turkkityyppien hoitamiseen. On erittäin tärkeää valita oikeanlaiset välineet turkkityypin mukaan. Slicker-harja toimii hyvin kiharakarvaisilla koirilla, kun taas kaksikerroksisten turkkien omistajilla kannattaa hankkia turkinhoitoon rautakampa.

Koira poseejaa nocat studio tuotteiden kanssa omistajansa sylissä

Terveen ja kauniin turkin ylläpito ei ole vain esteettinen asia sillä se on tärkeää koiran terveydelle. Säännöllinen harjaus stimuloi ihon verenkiertoa ja auttaa poistamaan turkista kuolleita karvoja. Se myös mahdollistaa ihon tarkistamisen mahdollisten ongelmien, kuten ihoärsytysten, kirppujen tai punkkien varalta.

Älä pelkää kysyä neuvoa ammattilaisilta tai kokeilla erilaisia tuotteita, kunnes löydät ne, jotka parhaiten vastaavat koirasi tarpeisiin ja tekevät hoitohetkistä sujuvia.

Ota seuraavaksi Koiran turkinhoidon perusteet haltuun, ja vilkaise Kultaturrin vinkit koiran pesuun

Muotitassun laadukkaan valikoiman ammattilaisten arvostamia turkinhoitotuotteita löydät täältä.

Sivupalkki

Blog categories

Tämä osio ei tällä hetkellä sisällä sisältöä. Lisää sisältöä tähän osioon sivupalkin avulla.

Recent Post

Tämä osio ei tällä hetkellä sisällä sisältöä. Lisää sisältöä tähän osioon sivupalkin avulla.