Ortopedinen sänky koiran nivelvaivojen hoidon tukena

Ortopedinen sänky koiran nivelvaivojen hoidon tukena - Muotitassu
Oikeanlainen nukkumispaikka voi auttaa vähentämään koiran nivelkipuja ja parantaa sen elämänlaatua.
- Dr. Marty Becker

Ortopedinen sänky ei ole enää luksustuote vain ihmisille, vaan siitä on tullut myös arkipäiväinen apuväline nelijalkaisille ystävillemme. Paljon kävelyä, juoksemista, pomppimista – koiramme elävät aktiivista elämää. Ja tämä aktiivinen elämäntapa voi johtaa nivel- ja luukudosten vaurioitumiseen, joka puolestaan johtaa niveltulehduksen tai nivelrikon kehittymiseen. Onneksi ortopedinen sänky voi olla yksi tehokkaimmista ratkaisuista auttaa niveltulehdusta tai nivelrikkoa sairastavia koiria. Tässä artikkelissa saat selville, kuinka se voi olla avuksi.

Seniorikoira

 

Koiran erilaiset tuki- ja liikuntaelinsairaudet

Erilaiset tuki- ja liikuntaelinsairaudet voivat aiheuttaa koiralle merkittävää kipua ja elämänlaadun heikkenemistä. Yleisimpiä koirien tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat niveltulehdus, joka on usein seurausta koiran nivelrikosta, sekä dysplasia, joka tarkoittaa nivelten epämuodostumaa. Nämä sairaudet voivat kehittyä useista syistä, kuten perinnöllisistä tekijöistä, koiran iästä tai ylipainosta. Ne vaikuttavat koiran kykyyn liikkua ja voivat heikentää sen yleistä hyvinvointia.

Nivelrikko on sairaus, jossa nivelten rustokudos heikkenee ja kuluu pois, mikä johtaa nivelten kipuun ja jäykkyyteen. Usein nivelrikon kehittyminen on pitkäaikaista, ja se voi johtua esimerkiksi rasituksesta, lihavuudesta tai ikäntymisen mukanaan tuomista muutoksista. Nivelrikkoa sairastava koira saattaa liikkua jäykästi ja vältellä suurta fyysistä rasitusta. On myös tavanomaista, että lemmikki levittää enemmän aikaa lepäämisen tai nukkumisen sijasta toimintaan. Nivelrikkoon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa, mutta oireita voidaan helpottaa ja elämänlaatua parantaa esimerkiksi ortopedisella sängyllä.

Niveltulehdus taas on tila, joka voi esiintyä nivelrikon ohella tai itsenäisenä sairautena. Se tarkoittaa nivelen tulehdusta, joka aiheuttaa koiralle kipua, turvotusta ja jäykkyyttä. Niveltulehduksen tavallisia syitä ovat esimerkiksi nivelvammat, infektiot, immuunisysteemin sairaudet tai nivelrikko. Koirat, jotka kärsivät niveltulehduksesta, voivat osoittaa monenlaisia oireita kuten haluttomuutta liikkua, hankaluuksia nousta seisomaan, lamautuneisuutta tai jopa kuumeilua. Aivan kuten nivelrikkokin, niveltulehdusta ei valitettavasti voida parantaa täysin, mutta oireita voidaan lievittää ja elämänlaatua kohentaa erilaisilla hoitokeinoilla, kuten ortopedisen sängyn avulla.

Dysplasia on toinen yleinen nivelsairaus, joka vaikuttaa erityisesti suurten rotujen koiriin. Se johtuu nivelten epämuodostumasta, mikä aiheuttaa nivelten liiallisen kulumisen ja lopulta niveltulehduksen tai nivelrikon. Dysplasiasta kärsivät koirat voivat olla haluttomia liikkumaan, ne voivat ontua tai niillä voi olla vaikeuksia nousta. Dysplasia on perinnöllinen sairaus, ja sen oireita voidaan lievittää mm. säännöllisellä liikunnalla, painonhallinnalla ja mukavalla lepopaikalla, kuten ortopedisella sängyllä.

Koiran luuston rakennen röntgenkuvassa

 

Miten tunnistaa koiran tuki- ja liikuntaelinsairaudet

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet voivat vaikuttaa suuresti koirasi elämänlaatuun, ja siksi onkin tärkeää tunnistaa nämä sairaudet ajoissa, jotta voidaan ryhtyä tarvittaviin hoitotoimenpiteisiin. On kuitenkin syytä huomioida, että jokainen koira on yksilö, eikä kaikilla ole samoja oireita. Jopa saman taudin sairastavat koirat voivat käyttäytyä eri tavoin. Tässä tulevat kuitenkin esille yleisimmät merkit, joiden perusteella voit tunnistaa tuki- ja liikuntaelinsairaudet koiraltasi. 

Ensimmäisenä merkkinä on yleensä se, kun koirasi alkaa liikkua hitaammin kuin ennen tai siltä vaikuttaa olevan vaikeaa nousta seisomaan. Voi myös olla, että koira limppaa tai välttelee tiettyjä asentoja tai liikkeitä. Nivelrikkoa sairastavat koirat esimerkiksi saattavat välttää hyppäämistä tai rappujen kiipeämistä, koska ne saattavat aiheuttaa kipua. 

Koiran käyttäytyminen voi myös muuttua. Se voi olla ärtyisämpi kuin ennen tai se voi vetäytyä omiin oloihinsa. Joskus tällaiset käyttäytymisen muutokset voivat johtua kivusta, joka liittyy tuki- ja liikuntaelinsairauksiin. 

Painon muutokset voivat myös olla merkki sairaudesta. Jos koirasi laihtuu tai lihoo nopeasti ilman selvää syytä, se voi johtua siitä, että se ei liiku niin paljon kuin ennen tai että se syö enemmän tai vähemmän kipunsa vuoksi. 

Tärkeintä on olla tarkkana koirasi oireiden suhteen ja ottaa ne vakavasti. Älä ohita näitä merkkejä, vaan vie koira eläinlääkäriin, joka voi tehdä tarkemman tarkastuksen ja tarvittaessa käynnistää hoidon. Muistathan, että ajoissa toteutettu hoito voi merkittävästi helpottaa koirasi oireita ja parantaa sen elämänlaatua. Erityisesti isoilla roduilla on suurempi todennäköisyys sairastua tuki- ja liikuntaelinsairauksiin elämänsä aikana.

Koirarotu tuki- ja liikuntaelinsairauksien esiintyvyys
Saksanpaimenkoira Erittäin korkea
Berninpaimenkoira Erittäin korkea
Newfoundlandinkoira Erittäin korkea
Labradorinnoutaja Korkea
Rottweiler Korkea
Kultainennoutaja Korkea

esimerkkejä isoista koiraroduista joilla on korkeriski perinnöllisiin tuki- ja liikuntaelinsairauksiin

Nyt kun olemme puhuneet erilaisista koiran nivelsairauksista, on tärkeää keskustella mahdollisista hoitomuodoista ja niiden merkityksestä koiran hyvinvoinnille. Yksi tapa tukea koiran nivelrikkoa tai niveltulehdusta sairastavan koiran hoitoa on ortopedisen sängyn käyttö. 

Mikä on ortopedinen sänky? 

Ortopedinen sänky on erityisesti suunniteltu tukemaan ja helpottamaan kivun lievittämistä nivelissä ja lihaksissa. Ne ovat tyypillisesti valmistettu korkealaatuisesta muistivaahdosta, joka mukautuu koiran kehonmuotoon ja jakaa painon tasaisesti, minimoiden paineen tiettyihin kohtiin, kuten niveliin ja luustoon. 

 

Laboni Ortho Nova koiran peti

Katso ortopedisten sänkyjen valikoima.

Ortopedisen sängyn hyödyt 

Ortopedisen sängyn käytöllä on monia etuja koiralle, jolla on nivelvaivoja. Tässä joitakin tärkeimmistä: 

 • Painon jakautuminen: Ortopedinen sänky jakaa paineen tasaisesti koko vuoteen, mikä auttaa vähentämään painetta nivelistä ja luustosta.
 • Kivun lievitys: Ortopedisen sängyn käyttö voi auttaa lievittämään kipua ja epämukavuutta, jota koiran nivelsairaus aiheuttaa.
 • Parempi lepo: Koiran merkittävän kivun lievittäminen voi johtaa parempaan lepoon ja unen laatuun, mikä on erittäin tärkeää koiran hyvinvoinnin ja paranemisprosessin kannalta
Ortopedinen sänky voi auttaa vähentämään nivelten rasitusta ja tulehdusta, mikä helpottaa koiran kipuja ja parantaa sen liikkuvuutta.
- Dr. Nancy Kay

Muista kuitenkin, että vaikka ortopedinen sänky voi olla hyödyllinen tuki, se ei ole korvike eläinlääkärin suosittelemalle hoidolle tai lääkitykselle. On aina suositeltavaa konsultoida eläinlääkäriä ennen uuden hoidon tai tukitoimenpiteen aloittamista koiralle.

Tutkimustulokset: Ortopedisten sänkyjen vaikutus koiran nivelvaivoihin

Jatkaen yllä olevaasta kontekstista, monet tutkimukset ovat osoittaneet, että ortopedisten sänkyjen käyttö voi olla erittäin hyödyllistä koirien nivelsairauksien hoidossa. Erityisen hyvä vaikutus on havaittu nivelrikkoa tai niveltulehdusta sairastavilla koirilla. 

Näissä tutkimuksissa on käynyt ilmi, että ortopedinen sänky tarjoaa optimaalisen tuen koiran keholle, jakaa painon tasaisesti poistaen siten painetta niveliltä. Tämä vähentää nivelten rasitusta ja kipua, auttaa parantamaan verenkiertoa ja voi jopa auttaa vähentämään turvotusta ja tulehdusta. 

"Ortopedinen sänky ei ainoastaan luo mukavampaa nukkumisympäristöä koiralle, mutta tarjoaa myös fysiologisia etuja, jotka voivat lievittää ja jopa estää nivelsairauksien etenemistä" - eläinlääkäri

Sänkyjen käytön vaikutukset ovat huomattavat. Jotkut koirat ovat osoittaneet merkittäviä parannuksia liikkuvuudessaan ja kivun tasossaan vain muutaman päivän kuluessa uuden sängyn käytön aloittamisesta. Tärkeää on myös se, että ortopedinen sänky voi lisätä koiran mukavuutta ja hyvinvointia, mikä voi johtaa parempaan elämänlaatuun. 

Ortopedisten sänkyjen tutkimustukset 

Niin kuin jo aiemmin mainittiin, ortopedisten sänkyjen hyödyllisyys on havaittu myös tieteellisissä tutkimuksissa. Alla on joitakin näistä tutkimuksista: 

 1. Tutkimus julkaisussa Veterinary Medicine: Research and Reports (2014) osoitti, että ortopedisten sänkyjen käyttö paransi merkittävästä leikkauksen jälkeisen toipumisajan sekä koirilla, jotka kärsivät nivelrikosta.
 2. Eläinlääketieteen tutkimusten vuosikirjassa (2016) julkaistu tutkimus osoitti, että ortopedinen sänky pystyy parantamaan merkittävästi leikkausta odottavien tai siitä toipuvien koirien elämänlaatua.
 3. Artikkeli J Am Vet Med Assoc lehdessä (2017) kertoi, että ortopediset sänkyt ovat tehokas apuväline nivelrikon hoitoon, mukavuuden lisäksi ne voivat vähentää tulehdusta ja edistää paranemista.

Toki on hyvä muistaa, että jokainen koira on yksilö ja se mitä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Siksi onkin tärkeää, että keskustelet eläinlääkärin kanssa ennen uuden sängyn hankkimista nive vaivoista kärsivälle lemmikillesi.

Nukkumisen vaikutus koiran nivelten terveyteen

Unella on merkittävä rooli koiran nivelten terveyden ylläpitämisessä. Nukkuminen mahdollistaa kehon toipumisen päivän fyysisistä aktiviteeteista ja edistää kudosten sekä nivelten uudistumista. Nämä toipumisprosessit ovat erityisen tärkeitä nivelvaivaisille koirille, jotka tarvitsevat optimaalisen toipumisajan vähentääkseen kipua ja tulehdusta sekä ylläpitääkseen niveleiden liikkuvuutta ja toimintakykyä. 

Säännöllisen, laadukkaan unen puuttuminen voi johtaa kipuherkkyyteen ja heikentyneeseen toimintakykyyn, mikä voi pahentaa jo olemassa olevia nivelsairauksia. Koiran pitäisi saada nukkua rauhassa, mukavassa sängyssä, joka tukee kehoa ja auttaa vähentämään painetta nivelissä. 

Ortopedisen sängyn rooli koiran unenlaadun parantamisessa 

Ortopedinen sänky on erinomainen valinta koiralle, jolla on nivelsairaus tai niveletulehdus. Ne tarjoavat erinomaisen tuen ja mukavuuden, joka auttaa vähentämään painetta ja kipua nivelissä. 

 • Muotoutuu kehon mukaan: Ortopedisen sängyn muistivaahdot mukautuvat koiran kehon muotoon ja jakavat paineen tasaisesti, mikä vähentää rasitusta ja kipua niveliin.
 • Painon jakautuminen: Ortopedinen sänky jakaa koiran painon tasaisesti, mikä estää painopisteiden muodostumista ja auttaa säilyttämään nivelet terveenä.
 • Lämmin ja mukava: Ortopedinen sänky tarjoaa lämpöä ja mukavuutta, mikä voi auttaa lievittämään nivelkipuja ja helpottamaan levon saamista.

Toisin kuin tavalliset lemmikkien sängyt, ortopediset sängyt on suunniteltu erityisesti tukemaan ja mukautumaan koiran kehon muotoihin ja tarpeisiin. Nämä ominaisuudet yhdessä voivat auttaa parantamaan koiran unen laatua ja edistämään nivelten terveyttä.

 Koira iloisena ortopedisellä Laboni Ortho sängyllä

Miten ortopedinen sänky parantaa koiran unen laatua

Tärkeää on ymmärtää, että koiran unen laatu on yhteydessä sen yleiseen terveyteen ja elämänlaatuun. Hyvin nukkuva koira on virkeämpi ja iloisempi, ja se pystyy käsittelemään paremmin fyysisiä haasteita, kuten niveltulehdusta tai nivelrikkoa. Ortopedinen sänky on erinomainen väline tällaisen unenlaadun parantamiseen. 

Ortopedisten sänkyjen mukavuus 

Ortopediset sängyt on suunniteltu tukemaan koiran kehoa sopivasti, mukavuutta unohtamatta. Ne muotoutuvat koiran kehon mukaan, mikä auttaa jakamaan painoa tasaisemmin ja vähentämään painetta niveliin. Tämä on erityisen tärkeää koirille, joilla on nivelrikko tai muita nivelsairauksia. Ortopedinen sänky voi auttaa, jopa lieventämään jo olemassa olevia nivelkipuja ja parantamaan koiran unen laatua merkittävästi. 

Optimoidut lämpötilaolosuhteet 

Ortopediset sängyt pitävät koiran lämpimänä kylmällä säällä ja viileänä lämpimällä säällä, mikä auttaa säilyttämään ihanteellisen ruumiinlämmön ja ehkäisemään liiallista lämpöä, joka saattaisi vahingoittaa niveliä. 

Parantunut liikkuvuus 

Hyvä uni voi parantaa koiran liikkuvuutta ja elinvoimaisuutta. Unen aikana elimistö korjaa itseään, mukaan lukien nivelet. Ortopedinen sänky voi tehostaa tätä korjausprosessia tarjoamalla optimaalisen tuen ja mukavuuden. 

Varmista, että valitset koiran koolle sopivan sängyn, joka tukee sitä oikeista kohdista, etenkin jos koira kärsii niveltulehduksesta tai nivelrikosta. Mitä mukavampi koiran on olla, sitä paremmin se nukkuu ja sitä parempi sen elämänlaatu on.

Kuinka valita sopiva ortopedinen sänky koiralle

Valitessasi ortopedisen sängyn koirallesi, on tärkeää ottaa huomioon muutamia tekijöitä varmistaaksesi, että sängystä tulee mahdollisimman hyödyllinen ja mukava koirallesi. 

 • Koko : Koirasi koko on yksi tärkeimmistä seikoista, jotka sinun tulee ottaa huomioon. Sänky ei saa olla liian pieni, jotta koiran luusto saa tarvittavaa tukea ja koirasi mahtuu mukavasti lepäämään kaikissa asennoissa. Jos valitset liian suuren sängyn, koirasi saattaa tuntea olonsa epämukavaksi ja turvattomaksi.
 • Materiaali : Ortopedinen sänky tulisi olla valmistettu kestävästä ja laadukkaasta materiaalista, joka on myös helppo puhdistaa. Korkealaatuiset ortopediset vuoteet on valmistettu muun muassa viskoelastaanista, jotka muotoutuvat koiran kehon lämmön ja painon mukaan. Lisää materiaaleista voit lukea tästä kirjoituksesta.
 • Tuki : Koska ortopedisen sängyn tarkoituksena on tukea jaloissa, lonkassa tai selässä olevia niveliä, sängyn tulisi tarjota riittävä tuki näille alueille. Jotkut ortopediset sängyt kuten Labonin Ortho sängyt on suunniteltu erityisesti tiettyjen nivelongelmien lieventämiseen, joten niiden valinta saattaa olla hyvä idea, jos koirallasi on diagnosoitu tällainen sairaus.
 • Lisävarusteet: mikäli koirasi onseniori, tai kärsii virtsankarkailusta on hyvä varmistaa että patja voidaan varustaa erillisellä inkontinenssisuojalla kuten Labonin CoolPlus.

Esimerkki geelipohjaisesta laadukkaasta ortopedisestä patjasta

Esimerkki geelipohjaisesta koiran ortopedisestä patjasta, jossa yhdistyy nopeasi muotoonsa palautuva geeli ja memory foam kerros.

Kun sänky on valittu 

Kun olet lopulta valinnut ortopedisen sängyn koirallesi, muista totuttaa koirasi sänkyyn vähitellen. Anna tälle mahdollisuus tutustua uuteen sänkyynsä ja tee siitä mahdollisimman miellyttävä paikka. Voit esimerkiksi laittaa sen suosikkilelun tai peiton uuteen sänkyyn. 

On tärkeää pitää mielessä, että jokainen koira on yksilö ja se, mikä toimii toiselle koiralle, ei välttämättä toimi toiselle. Seuraa tarkkaan koirasi reaktiota uuteen sänkyyn ja ota tarvittaessa yhteys eläinlääkäriin saadaksesi lisäneuvoja. 

Muista, että ortopedista sänkyä ei tule nähdä ainoana ratkaisuna koirasi nivelongelmiin. Se on yksi monista keinoista parantaa koirasi elämänlaatua ja tukea sen hoitoa.

Muut keinot helpottaa nivelvaivoja

Ortopedisen sängyn lisäksi on olemassa monia muita hoitomuotoja, joiden avulla koiran nivelongelmiin voidaan puuttua.

Liikunta on tärkeä osa tuki- ja liikuntaelisairauksien ennaltaehkäisyä, mutta jossakin kohtaa se voi muodostua vaikeaksi tai liian kivuliaaksi. Silloin apua ja iloa yhteiseen ulkoiluun voi hakea lemmikkirattaista. Näiden avulla lenkkejä voidaan venyttää tai jopa korvata kokonaan, ja koira voi nauttia taas laajemmasta reviiristä ilman rasituskipuja.

 Vanha koira ulkoilemassa omistajan kanssa lemmikkirattaissa

Erityisesti liikunnan vähentyessä on tärkeää kiinnittää huomio ravinnon määrään ja painonhallintaan, sillä ylipainolla on suuri merkitys nivelten rasittumisessa.

Lääkkeelliseen hoitoon kuuluvat esimerkiksi tulehduskipulääkkeet ja ravintolisät, joita voidaan käyttää nivelkivun helpottamiseen ja nivelten toiminnan tukemiseen. Fysioterapialla tai eläinfysioterapialla voidaan puolestaan auttaa koiraasi helpottamaan kipua ja parantamaan sen liikkuvuutta. Myös kuntoutuksella, kuten vesiterapialla, voidaan tukea koiran nivelten terveyttä ja toimintakykyä.

Muista keskustella eläinlääkärisi kanssa ennen uuden hoito-ohjelman aloittamista. He voivat auttaa sinua valitsemaan parhaan mahdollisen hoidon koirasi ainutlaatuisiin tarpeisiin perustuen. Koirasi hyvinvointi ja terveys ovat loppujen lopuksi tärkeintä.

Me Muotitassulla haluamme auttaa koiraasi voimaan paremmin. Katso meidän valikoima ortopedisiä petejä sekä lemmikkirattaita.

Sivupalkki

Blog categories

Tämä osio ei tällä hetkellä sisällä sisältöä. Lisää sisältöä tähän osioon sivupalkin avulla.

Recent Post

Tämä osio ei tällä hetkellä sisällä sisältöä. Lisää sisältöä tähän osioon sivupalkin avulla.